Kontroverze kolem Spáčů

Lorenzo Carcaterra: Spáči

Carcaterra: „Máte před sebou pravdivý příběh o přátelství jdoucím až za hrob. Při jeho líčení jsem změnil mnohá jména a zamlžil data, místa a určující charakteristiky lidí i institucí, abych zabránil identifikaci osob vystupujících v tomto dramatu. Zaměnil jsem například místo konání soudního procesu v případu vraždy. Neodehrál se na Manhattanu. Změnil jsem místa, kde lidé žili a pracovali. Mnohé postavy jsem přikrášlil, takže působí sympatičtěji než ve skutečnosti.“
Od samého začátku se diskutovalo o autentičnosti knihy. zde je přehled argumentů pro a proti.

Děj knihy obsahující spoilery je na konci příspěvku.

Kontroverze kolem autentičnosti knihy

PROTI
Farnost Svatého srdce
Farnost Svatého srdce je jedním z mála skutečných míst je, která působila ve čtvrti, kde autor prožil dětství a která provozovala školu, kterou autor navštěvoval.
Jakmile vyšla kniha, ozvala se Katolická liga, která byla pobouřena tvrzením, že by některý z kněží falešně vypovídal pod přísahou. Zavedla vyšetřování, které ukázalo, že podle školních záznamů měl Lorenzo měl za celou dobu školní docházky pouhých 20 dní absence, takže nemohl být téměř rok v polepšovně. Také se ukázalo, že ze všech absolventů školy se stal okresním prokurátorem jediný, a ten rozhořčeně popřel, že by se takové akce účastnil. Byl to ovšem nucen vysvětlovat svým přátelům, že není tím, kdo  „shodil“ obžalobu , protože se skutečně s Lorenzem znal, a dokonce s ním chodil do jedné třídy.
Co se týká falešně přísahajícího kněze, podezření padlo na pátera Johna Duffella, kterého by si čtenáři mohli splést s postavou otce Bobbyho. Pochopitelně popřel, že by se dopustil křivé přísahy. A co víc, žádný z kněží nevystupoval u soudu jako svědek.

Úřad státního zastupitelství v Manhattanu
Úřad státního zastupitelství v Manhattanu prohlásil, že nikdy neřešil případ, kdy bývalí chovanci polepšovny zabili dozorce, a že by případ vraždy nikdy nesvěřil asistentovi, který neměl ani šest měsíců praxe. Vlastně se k vedení obžaloby z vraždy nedostal nikdo, kdo neměl aspoň deset let praxe.

Oddělení pro mládež (Division for Youth)
Mluvčí této instituce prohlásil, že podmínky popsané v knize nejsou v žádném zařízení pro mladistvé delikventy. Připustil, že k případům v zařízeních pro mladistvé dochází. Ale řekl, že chlapci v nich spí v ložnicích, nikoliv v celách, a že nepoužívají izolační „díry“ nebyly nikdy použity. A vyjádřil pochybnosti o tom, že by mladiství pachatelé byli hned napoprvé vůbec posláni z domova.
Carcaterra píše, že na podzim roku 1982 ministerstvo spravedlnosti ustanovilo komisi, která prověřovala špatné zacházení s chovanci Wilkinsonova chlapeckého domova, že před tou komisí vystoupilo 47 svědků, včetně rodičů tří chlapců, které zabili dozorci, a na základě tohoto vyšetřování byl změněn režim a „dokonce i cely byly nově vymalovány. Nikdo z oddělení pro mládež na tento skandál nevzpomíná, třebaže „na takové věci se nezapomíná“, a v médiích po něm nejspíš není ani stopy.

Další
T.J.English, autor knihy The Westies o mafii z West Side tvrdí, že postava Johna je založena na osobě Richieho Ryana, pětinásobného vraha, který zemřel na otravu alkoholem. Právě tak zemřel John. Thomas „Máslo“ Marcano z knihy má být ve skutečnosti Thomas „máslo“ Maresco, který se stýkal s Westies a na začátku 80. let byl ubodán k smrti. Tato podobnost rozzuřila Marescova bratra Roberta, televizního producenta, který také navštěvoval školu Svatého srdce a který tvrdí, že jeho bratr Carcaterru sotva znal a nikdy nebyl v polepšovně.

Bezpečné místo (A Safe Place) a Three Dreamers.
Autorova prvotina, kde píše o svém dětství s násilnickým otcem a o tom, jak se ve čtrnácti letech dozvěděl, že otec zavraždil svou první manželku. A také o tom, jak mu otec umírající ve věku 71 let na rakovinu dovolil, aby o jeho příběhu napsal knihu a vydělal na ní milión dolarů. K té vraždě (nebo spíš ublížení na zdraví s následkem smrti) opravdu došlo, otec si za ni odseděl 7 let, avšak nezemřel v 71 letech, ale podle MyHeritage až v 94 v roce 2011. V této knize není ani slovo o pobytu v polepšovně, naopak se tam říká, že autor byl poprvé mimo domov až ve 14 letech, a do doby, kdy měl být v polepšovně, umísťuje jiné události.
V roce 2021 vyšla třetí autobiografická kniha Three Dreamers. Třemi snílky z titulu jsou autorova babička, matka a manželka. A opět tam není ani zmínka o polepšovně.

Publicisté
Když autor v rozhovoru pro Time prohlásil, že téměř všechny podrobnosti jsou fiktivní, vrhli se publicisté na archívy svých novin, a nenašli nic, co by se jen vzdáleně podobalo případu „Spáčů“.
PRO

Autorova slova.

Farnost svatého srdce
V konečném textu knihy – ale ne v rukopise – je zmínka, že „Michael našel někoho, kdo změní třídní výkazy ve škole Svatého srdce, aby nevyšla najevo naše jednoroční absence“.)

Úřad státního zastupitelství v Manhattanu
Carcaterra původně tvrdil, že při vynesení rozsudku „nevinen“ soudní zapisovatel obvykle nepřepisuje soudní protokol. Když mu to bylo vyvráceno, autor knihy prohlásil, že zaměnil místo soudního procesu. „Nekonal se na Manhattanu. Zaměnil jsem místa, kde lidé žili a pracovali.“ V rozhovoru pro Time řekl, že skutečný Michael nebyl nutně šestiměsíční asistent okresního právníka tak, jak byl popsán, a možná ani nepracoval na Manhattanu. „Co, kde a kdy se tyto věci staly, pro mě nebylo tak důležité jako skutečnost, že k nim došlo,“ řekl.

Oddělení pro mládež (Division for Youth)
Carcaterra: „A co se čekalo, že řeknou?“

Nakladatelství Ballantine
Šéfredaktorka nakladatelství Ballantine, Clare Ferraro prohlásila, že ví, že kniha je pravdivá, protože si ji nakladatelství nechalo právnicky ověřit, ale podrobností prý nemůže sdělit kvůli právnickému tajemství.
Carcaterra uvedl, že dal redaktorovi z Random House, mateřské společnosti Ballantine, do úschovy zapečetěnou obálku se seznamem skutečných osob. Paní Ferraro nejenže odmítla komentovat, co v obálce bylo, ale dokonce odmítla říct, kdo v Random House viděl její obsah a zda ho vůbec někdo viděl.

Psycholog
Dr. Herbert Freudenberger, psycholog z Manhattanu, který uvedl, že pana Carcaterru léčil, a s autorovým svolením promluvil, v rozhovoru uvedl, že si vzpomíná, jak mu pan Carcaterra vyprávěl o tom, že byl zneužíván v zařízení pro mladistvé, ale na další podrobnosti si nevzpomíná: „Je to už hodně let.“

Policista
Bývalý policista, který se s Carcaterrou zná, řekl, že si vzpomíná, že ho navštívil v centru pro mladistvé. Policista, který promluvil pouze pod podmínkou anonymity, však uvedl, že si „ani vzdáleně nevzpomíná“, kde se centrum nacházelo.

Po těchto kontroverzích Carcaterra přestal odpovídat na otázky a vůbec o knize hovořit. Jak se zdá, zachovává mlčení dodnes.
 Zdroje

Daily News – článek HE MUST HAVE BEEN A PRETENDA LORENZO CARCATERRA CLAIMS HIS FILM IS AUTOBIOGRAPHICAL. IN FACT IT’S BASED ON HALF TRUTHS FROM HIS DULL CHILDHOOD (pro předplatitele)

https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/1995/07/26/sleepers-a-rude-awakening/4f299706-e971-4ef1-8f68-130f5cb6974c/

https://skeptics.stackexchange.com/questions/20420/is-the-novel-sleepers-a-true-account

https://www.catholicleague.org/hoax-movie-sleepers-defames-catholic-school-and-priest/

https://www.nytimes.com/1995/07/07/books/a-hell-s-kitchen-tale-is-doubted-and-defended.html

https://www.washingtonpost.com/archive/entertainment/books/1995/07/30/brothers-in-vengeance/7f16ceb4-955d-4c1e-98b1-99a71dd52b94/

https://www.chicagotribune.com/news/ct-xpm-1995-08-06-9508060142-story.html

https://apnews.com/article/379d8389d5244aeb17c81c9d534f525c

https://www.chicagotribune.com/news/ct-xpm-1995-10-15-9510150100-story.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Florida_School_for_Boys

https://www.rogerebert.com/reviews/sleepers-1996

Děj knihy

Čtyři chlapci, Lorenzo zvaný Shakes (=Shakespeare), Michael, Thomas a John vyrůstají v manhattanské čtvrti zvané Pekelná kuchyně (Hell’s Kitchen). Obyvatelé této čtvrti se většinou živí zločinem. Rodiny chlapců jsou nefunkční, takže chlapci tráví většinu času na ulici a jejich přátelství je jim nadevše. Jejich oporou je kněz Robert Carillo,„otec Bobby“, jejich učitel z katolické školy Svatého srdce. Dalšími „otcovskými“ postavami jsou gangster King Benny a majitel nelegální sázkové kanceláře Tlusťoch Mancho. Mladí hrdinové zažívají různá více či méně – spíše méně – nevinná dobrodružství, dopouštějí se drobných krádeží (mimo svoji čtvrt) nebo se perou. Nebo dělají poslíčky gangsterů. A také pilně čtou. Jsou to vlastně hodní kluci.
Jejich osud se tragicky zlomí kvůli události, kterou pokládají za žert, která však skončí zničeným vozíkem párkaře (a tím i jeho amerického snu)  a zmrzačením náhodného chodce. Kvůli tomu je soud pošle do Wilkinsonova chlapeckého domova, což je velmi brutální polepšovna.
Ono zařízení slouží hlavně k tomu, aby v něm zaměstnanci ukájeli své sadistické choutky. Na naše čtyři hrdiny se zaměřili čtyři dozorci. Thomas a John zlomí natolik, že se z nich stanou profesionální zločinci, Shakes a Michael jsou odhodláni udělat vše, aby se už nikdy do takové instituce nedostali.
Jedenáct let po propuštění z polepšovny jsou Thomas a John nájemní vrazi, Michael je na půlroční praxi jako náměstek okresního prokurátora v New York City a Shakes začíná pracovat u novin.
Jednoho dne se Thomas a John cestou do práce (zabití drogového překupníka) zastavili v restauraci a zjistili, že tam sedí jeden ze čtyř sadistických dozorců. Na místě ho zastřelí a jsou zatčeni.
Michael a Shakes vymyslí komplot, jak za pomocí Pekelné kuchyně zajistit, aby Thomas a John nebyli za vraždu odsouzeni. Michael se na svou vlastní žádost stane v tomto případu státním zástupcem. Část svědků je zastrašena – Pekelná kuchyně má svoje metody. A klíčovou roli sehraje otec Bobby, který oběma obžalovaným poskytne alibi, poté, co mu Shakes vylíčil jejich zážitky.(Což pro něj ale neměla být novinka, vždyť v tom ústavu byl v mládí také?) Soudní proces také poslouží k odhalení poměrů ve Wilkinsonově chlapeckém domově. (Sadistický dozorce vystupující jako svědek, kterému jinak není nic svaté, z nějakého důvodu nedokáže pod přísahou lhát.) Kromě toho jsou pomocí důmyslné špionážní sítě vypátráni i další dozorci a ani je trest nemine.
Thomas a John jsou osvobozeni, ale pokračují ve zločinecké dráze a nedožijí se ani třiceti pěti let. Michael se zdá právnického zaměstnání. A Lorenzo se stane spisovatelem a napíše knihu o jejich příběhu.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Zajímavosti o knihách. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.